Apple iOS 11

Noe av det vi kan se fram til er flere musikknyheter, et nytt kontrollsystem og et smartere system. Vi har her tatt for oss noen av nyhetene som kommer med iOS 11 i høst.

 

Flere høyttalere: Vil du spille musikken bare i stuen, eller kanskje på badet og soverommet også? Med iOS 11 får Airplay støtte for synkronisert avspilling i flere rom. Skjermdump: Apple.

 

#1: Multiromslyd med Airplay 2

Med iOS 11 slipper Apple andre utgave av Airplay. Blant det som er nytt med Airplay 2, er HomeKits (Apples smarthjem-plattform) mulighet til å kommunisere med høyttalere.

Med iOS 11 skal man kunne spille av lyd i flere rom. Apple samarbeider med flere høyttalerprodusenter, blant annet Beats (som de selv eier), Bang & Olufsen, Libratone og Bose.

Apple kommer med en ny høyttaler, HomePod, som har støtte for synkronisert lyd i flere rom. Kan også settes i stereokonfigurasjon dersom du har to høyttalere i samme rom.

Med disse eller andre kompatible høyttalere på plass, kan du altså spille musikk i både stue, kjøkken og soverom, og ha kontroll på alt gjennom telefonen.

 

Enkel: Store ikoner i et enkelt oppsett. Flere funksjoner er tilgjengelig ved å bruke 3D Touch. Skjermdump: Apple

#2: Kontrollsenter

Når du sveiper opp fra bunnen av skjermen, får du opp kontrollsenteret. Dette var èn skjerm fram til iOS 10, da de delte kontrollsenter i to: Èn isde til musikk og avspilling, og èn side til resten av verktøyfunksjonene.

Med iOS 11 er det etter alt å dømme tilbake til èn side igjen, men denne gang er det lagt opp litt smartere.

De forskjellige valgmulighetene er delt opp i enkle fliser. Men for å beholde funksjonaliteten kan du bruke 3D Touch for å få opp en utvidet visning.

#3: Maskinlæring

Ikke bli helt paranoid nå, men med iOS 11 installert vil Siri holde et øye med hva du gjør med telefonen. Det vil si at dersom du surfer på nett og leser en sak om vulkanutbrudd fra Eyjafjallajøkull, så husker Siri dette.

Når du da i neste øyeblikk skal skrive en SMS eller e-post og begynner å taste inn Eyjafjallajøkull, så vil det dukke opp som foreslått ord i god tid før du er ferdig å skrive.

Lignende funksjoner finnes for søk i Safari, og også Apples nyhetsapp drar nytte av det Siri Siri får med seg at du er interessert i, og viser deg saker den tror du vil ha lyst til å lese.

Muligheten for maskinlæring vil kunne brukes til flere ting også. API-rammeverket som ble lansert for utviklerne, åpner for blant annet gjenkjenning av landemerker, tekst og ansikter på bilder tatt med iPhones kamera.

#4: Bedre Siri

Apropos Siri, så kommer hun til å høres mye bedre ut. Apple oppdaterer stemmen slik at den høres mer ”ekte” ut, men om det gjelder alle språk har ikke blitt nevnt.

Den nevnte maskinlæringen vil som nevnt gjøre at Siri lærer av det du gjør på telefonen, men hun vil også skjønne oppfølgingsspørsmål etter hvert som hun blir dypere integrert i de forskjellige appene på telefonen din.

Er du ikke komfortabel med å snakke med Siri, vil du med iOS 11 kunne skrive spørsmålene eller kommandoene dine. Fint for de av oss som synes det er kleint å rope ut det vi lurer på mens vi står på en fullstappa buss på vei til jobb.

Siri vil også ”se” når du bestiller flybilletter eller reiser, og spørre om du vil at hun skal legge det inn i kalenderen.

Apple hevder at alt som skjer mellom deg, Siri og det Store Internettet er kryptert fra ende til annen, så informasjonsutviklingen skal ikke komme på avveie.

 

Får beskjed: Har du skrudd på ”ikke forstyrr” mens du er i bilen, kan du velge å la dem som prøver å kontakte deg få beskjed. De kan altså si at det haster, og slippe gjennom likevel. Skjermdump: Apple

#5: Trygghet i bilen

En funksjon som er interessant, er muligheten til å sette opp egne ”ikke forstyrr”-innstillinger for bilkjøring.

Denne funksjonen skal sørge for at sjåføren kan konsentrere seg om det som skjer på veien, i stedet for alle varslene som dukker opp på skjermen.

I praksis vil det si at du ved å skru på funksjonen kan la telefonen skjønne når du er i bilen, enten ved at den gjenkjenner bilens Bluetooth-system, eller andre metoder.

Er du på veien vil telefonen skru av skjermen, og ingen varsler vil dukke opp. Du vil kunne sette opp tjenesten til å slippe gjennom utvalgte varsler eller personer.

Du vil i tillegg kunne lage en forhåndsdefinert beskjed til folk som eksempelvis sender deg en melding. Vedkommende får da beskjed at du kjører bil og vil lese meldingen senere. De kan også velge å svare at det haster, og meldingen vil da slippe gjennom likevel.

Er du passasjer, kan du få tilgang til telefonen ved å si at det ikke er du som kjører.

#6: Det vi ikke rakk

Her vil vi gå gjennom i korte trekk en del funksjoner som Apple ikke har gått noe særlig inn på:

 

Tilgjengelig: Med et tastatur forskjøvet mot en av sidene blir det lettere å nå tastene med bare én hånd tilgjengelig. Foto: Apple

Enhåndstastatur: Støtte for tastatur som flyttes til én av sidene, slik at du kan taste enklere med én tommel.

Skjermopptak: Ta videoopptak av det som skjer på iPhone eller iPad.

Dokumentskanner: Notater-appen vil kunne ta bilde av dokumenter og automatisk rette opp perspektiv og hvitbalanse. Det er uklart om dette bare vil fungere på iPad, eller om det også kommer til iPhone.

Bilder og video: Videoopptak og bilder blir komprimert med HEVC, og sørger for at det du fanger på film tar mindre plass på telefonen eller nettbrettet.

Apple Pay: Masse nytt, blant annet betaling via Meldinger, men foreløpig helt uinteressant da det ikke er tilgjengelig i Norge.

Apple Kart: En rekke forbedringer, bant annet bedre navigasjon og innendørskart på kjøpesentre.

 

Kilde: Dinside

Meny