Lite plass på telefonen? Slik kan du frigjøre gigabytene.

Mens 16 GB for noen år siden hørtes ut som veldig mye plass, opplever mange at det ikke strekker til i hverdagen.

For selv om telefonen totalt har 16 GB lagringsplass, betyr ikke det at du har 16 GB til rådighet når du tar den i bruk. Fra før tar operativsystem og medfølgende apper sitt, som gjør at du brått sitter igjen med ned mot halvparten når du starter opp for første gang.

Så – etter å ha lastet ned noen apper, tatt litt bilder, filmet litt og lastet ned litt musikk, blir det plutselig slutt på moroa. Ofte får du nå beskjed om at minnet er fullt, hvorpå du er nødt til å slette noen bilder eller apper for å rydde plass igjen.

Kjent situasjon? Her er tingene vi anbefaler deg å gjøre:

Sjekk hva som bruker plass

Mange kan bli overrasket når de ser på hva som bruker plass på telefonen. Bilder og video kan brått oppta mye; spesielt om du har filmet og knipset med høy oppløsning, men også enkelte apper kan ta opp uforholdsmessig mye plass på telefonen i forhold til nytten de gir deg.

Slik går du frem for å få appene sortert på hvor mye plass de bruker, slik at du eventuelt kan avinstallere de som tar opp mest plass:
iOS:
Åpne innstillinger-appen og trykk på generelt, lagring og iCloud-bruk og administrer lagring. Det tar litt tid mens telefonen regner sammen hva som bruker hvor mye, men til slutt får du en liste med alt innhold på telefonen, sortert på hvor mye plass som brukes.

Du kan trykke på en app for å se mer informasjon og avinstallere den direkte fra denne menyen, så begynn på toppen og se om det er noe av det du klarer deg fint foruten. Mange lar seg for eksempel overraske over at musikkappen Garageband kan ta opp over en gigabyte, men som de færreste av oss bruker i hverdagen. Likeledes kan Facebook-appen oppta svært mye plass – kanskje du klarer deg med å bruke Facebook via nettleseren på telefonen?

Har du kjøpt en app tidligere, kan du uansett laste den ned på nytt om du får behov for den igjen, uten å betale en gang til.

Du tåler lavere oppløsning

I disse dager kommer telefonene med svært høy oppløsning på kameraet, og de færreste av oss har egentlig behov for alle megapikslene. Dersom telefonen din har mulighet til det, kan du nok fint klare deg med lavere oppløsning.

Skal du skrive ut et bilde i 10×15 centimeter-format i god fotokvalitet (300 dpi), klarer du deg med 1200×1800 piksler, eller drøye to megapiksler.

Om du tar mange bilder, kan det derfor være mye plass å spare på å justere ned bildeoppløsningen; et valg du ofte finner under innstillinger-ikonet i kameraappen.

Og tilsvarende med video – filmer du i 4K går det brått flere megabyte i sekundet, mens du kan filme svært mye lenger om du begrenser deg til vanlig HD-oppløsning (1280×720). Om videoene dine sjelden forlater telefonen, eller i «verste» fall på Facebook eller YouTube, vil vi tro at du også her vil klare deg fint med 720p.

På iPhone får du ikke gjort noe med bildeoppløsningen, men du kan angi hva slags kvalitet du vil gjøre videoopptak i.

Som du ser på bildet over, kan du også slå av det at telefonen lagrer et vanlig bilde i tillegg til HDR-bilde når telefonen bruker HDR-funksjonen.

På iPhone kan det også være verdt å slå av live photos-funksjonen, som gjør at telefonen lagrer en liten videosnutt (typisk 3-4 MB ekstra) hver gang du tar et bilde. Det gjør du ved å trykke på ikonet øverst i midten i kameraappen.

 

du ha bilder og video på telefonen?

Du kan spare mye plass på å rydde opp i bilder og videoer på telefonen, og du kan gjøre det helt uten å måtte slette noe som helst. Stikkordet her er nettskyen – ved å ta en sikkerhetskopi som ligger på nettet, kan du slette kopien som ligger på telefonen. Den kan uansett hentes frem om du trenger den; vel å merke om du har tilgang til internett. Og det har du jo, som regel.

Her finnes det mange aktører, men blant de største er Google og Flickr. Google tilbyr ubegrenset lagringsplass, men nedskalerer bilder til 16 megapiksler om de er større og videoer til full HD om du har brukt enda høyere oppløsning enn det.

Flickr gir deg på sin side 1 TB (1.000 GB) lagringsplass (altså over 60 ganger så mye som en 16GB-telefon har plass til). Begge har mobilapper som automatisk kan ta sikkerhetskopi av nye bilder når telefonen er koblet til nettet, og i appen kan bildene sees i miniatyrutgave og hentes fra nettet selv om du har slettet originalen fra telefonen din.

Mye musikk på telefonen?

Mens mange nå har gått over til å bruke strømmetjenester for å høre på musikk, er det fortsatt de som sverger til de gode, gamle MP3-filene og lagrer dem på telefonen. Er du blant dem, og musikken opptar stor plass på telefonen, kan det være kjekt å vite at du heller kan legge dem på nett og strømme dem ved behov.

Igjen er det noe som krever nettilgang, og igjen vil vi tipse deg om en Google-tjeneste, nemlig Google Play Musikk. Foruten å være en strømmetjeneste du kan betale 99 kroner i måneden for, tilbyr Google deg nemlig å laste opp inntil 50.000 sanger som du kan strømme direkte fra appen. Det krever ikke at du er betalende medlem

Utvid med minnekort?

Ingen iPhone-modeller har støtte for minnekort, men det finnes minnekortlesere/USB-minne som kan kobles til via Lightning-kontakten, og som da for eksempel kan la deg spille musikk eller se film direkte fra dette ekstraminnet, slik at du slipper å ha filene lagret på telefonen. Alternativt finnes også trådløse minnekortlesere, som lar deg strømme innholdet fra et minnekort på telefonen. For eksempel denne, fra PNY.

Kilde: Dinside

Meny