Minusgrader kan ta knekken på telefonen din.

Dagens smarttelefoner er teknologiske vidundere, men de er dessverre ikke laget for å tåle ekstrem kulde. Noen begynner å slite før gradestokken nærmer seg null, noe som på byr på utfordringer for oss på den nordlige halvkule.

Enten så kan det være at skjermen ikke reagerer på berøring, eller så går batteriet fortere tom for strøm. I verste fall slutter telefonen å fungere. Krise hvis man har fått bilstans på Hardangervidda og skulle ha ringt etter hjelp, eller mer dagligdags: Bruker smartmobilen som billett på buss og tog.

Flere mobilprodusenter anbefaler nemlig ikke bruk av deres telefoner i minusgrader i det hele tatt, noe som gjør det ekstra vanskelig. Noen forholdsregler er det imidlertid mulig å ta.

Så hva kan du gjøre?

Det åpenbare? Beskytt telefonen fra vær og vind så mye det lar seg gjøre. Skal du ringe til noen, bruk handsfree. Skal du høre på musikk, skift låter ved hjelp av fjernkontrollen på øreproppene dine.

Ha telefonen i jakkelomma, helst så nære kroppen som mulig, slik at den kan dra nytte av kroppsvarmen din. Men pass på at det ikke blir for varmt.

Unngå kondens

Ved stor fysisk aktivitet er ikke nødvendigvis innerlomma det best egnede stedet for oppbevaring, spesielt om du ikke har på deg klær som ikke puster og slipper ut dampen fra kroppen din.

Svette skaper nemlig kondens, noe som igjen kan skade elektronikken. Er dingsen din fuktskadet, kan du også miste kravet på reklamasjon, da produsenten antagelig vil hevde at problemet kan være skapt av deg selv.

Unngå store temperatursvingninger så godt det lar seg gjøre. Å komme fra minus 20 og rett inn i pluss 25 er å be om bråk. Sørg for eksempel at du akklimatiserer telefonen i et mellomkaldt rom før du tar den inn i stua.

Skal du ut og måke snø, ikke ta med telefonen. Ikke bare utsetter du den for kulde da, det er også større sjanse for at den blir våt.

Bruk beskyttelse

bilde4

KJEKT Å HA: Det finnes vanter og hansker som kan benyttes med berøringsskjermen på smartmobilen, som disse skinnhanskene fra Mujjo. Foto: MUJJO

Ikke la telefonen bli liggende i bilen eller et annet kaldt sted, spesielt ikke over natta. Ikke bare kan det ta knekken på batteriet, men det kan også forårsake sprekker i glasset eller ødelegge andre komponenter permanent.

Skaff deg gjerne et beskyttende deksel. Det finnes flere robuste løsninger som er spesielt laget for bruk i ekstreme værforhold, fra produsenter som Lifeproof og Otterbox.

Et billigere alternativ for å holde mobilen varm kan være å bruke en ullsokk som både varmer og trekker til seg fuktighet, og så ha plastpose rundt.

For din egen del kan det også være kjekt å investere i et par berøringshansker som lar deg håndtere smartmobilens skjerm uten at du fryser fingra av deg. Mister du gripeevnen, er det lett for at telefonen deiser i bakken.

Sørg for å ha nok strøm

Siden mobilbatterier tappes raskere når de blir kalde, må du sørge for at du alltid har ladet opp telefonen før du skal ut på tur. På den måten er det mindre sjanse for at du går tom.

Hvis du er helt avhengig av at mobilen fungerer til enhver tid, kan det også være lurt å ha en ekstra strømkilde med deg, enten det er en billader eller en powerbank.

Kilde: Dinside

Meny